פסטיבל "מכשפות?"

16-19/9/2024

בשנת 2024 פסטיבל "מכשפות?" מתבונן בייצוגים השונים אשר לדמות האישה – לוחמת, מרפאת, אוהבת, נאהבת, אצילה, מכשפה, מושא ללעג ורתיעה לצד הערצה וחשק. דמות האישה (ומולה הגבר) עומדת כסוגיה בימינו בדיוק כמו בעבר, ובעוד כל תוכנית בפסטיבל מעמידה על נס דמות או סוגיה, היא גם מעוררת דיון. ככל שנה, תזמורת הבארוק ירושלים, יוזמת ומפיקת הפסטיבל, יוצרת תוכנית חדשה וחד-פעמית, אותה מובילה מבצעת מובילה בעולם – השנה מגיעה לישראל הכנרת סוזנה שולץ (אוסטריה) להוביל תוכנית של פניני בארוק, אשר וודאי יהפכו להיט בקרב הקהל. עוד בפסטיבל יעלו פרויקטים מיוחדים בביצוע הרכבים אותם מובילים מוזיקאים אשר ביססו עצמם כדור הבא של פעילי המוזיקה המוקדמת בארץ, לצד סולניות נהדרות ושיתופים פעולה מסקרנים.

מופעי הפסטיבל

טרויה וירושלים – נבואה ושחרור
תום בן ישי – סופרן | נדז'דה גאידוקובה – אלט | יואב איילון – באס | סולני תזמורת הבארוק ירושלים

יום ד' 18.9.24 בשעה 20:00 | תל אביב-יפו – סטודיו אנט
יום ה' 19.9.24 בשעה 19:00 | ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית

 

בין הייצוגים השונים אשר הוצמדו לנשים לאורך ההיסטוריה – דמות הלוחמת והנביאה הן מהמוקדמות ביותר. בתוכנית זו תעלה הסצנה האופראית מאת מונטוורדי "הקרב של טנקרדי וקלורינדה", אשר לקוחה מהפואמה האפית "ירושלים המשוחררת" מאת טורקואטו טאסו לצד הקינה של קסנדרה – הנביאה הטרויאנית המקוללת, שנבואתה על נפילת טרויה נתקלה בהתעלמות. הדרמות הללו, לצד סיפורם של שאול ובעלת האוב, יספקו מבט על תפקידן של נשים בעת קונפליקט – מגוננות, מגשרות וחוזות – בזמן שהתפאורה המוזיקלית מרהיבה.
מיתולוגיות
תזמורת הבארוק ירושלים | סוזנה שולץ (אוסטריה) – כינור והובלה

ז'.פ. ראמו | קטעים תזמורתיים מתוך האופרה Platèe
מ. לומברדיני-סירמן | קונצ'רטו לכינור
ג.פ. טלמן |  הקוסמים" מתוך האובטורה התזמורתית Omphale, TWV 55:e8|
פ. לוקטלי | קונצ'רטו גרוסו "הבכי של אריאדנה", אופוס 7 מס' 6
ה. פרסל | קטעים תזמורתיים מתוך האופרה "מלכת הפיות", כולל "ריקוד הפיות"

 

מוצ"ש 14.9.24 בשעה 19:00 | תל אביב-יפו – אולם רקאנטי, מוזיאון תל אביב
יום ב' 16.9.24 בשעה 20:00 | ירושלים – אודיטוריום ימקא הבינלאומית

נימפות ומלכות, דמויות נערצות ואלגוריות עם מוסר השכל – הכנרת סוזנה שולץ (אוסטריה) מגיעה לישראל להוביל תוכנית שעוסקת בנשים עליהן כתבו המלחינים הגדולים. גישתה המחקרית הגם מלאת אנרגיה חיה של שולץ, מהמבצעות-חוקרות המבוקשות באירופה, מביאות אותה להוביל תוכנית בה לצד יצירות מאת ראמו, טלמן ופרסל, היא תבצע קונצ'רטו לכינור של הכנרת-מלחינה מדלנה לומברדיני-סירמן, תלמידתו של ג'יוזפה טרטיני, אשר מימן את השכלתה המוזיקלית בבית יתומות וונציאני. סירמן גדלה אל קריירה ענפה כסולנית ברחבי אירופה, בתקופה בה הדמויות המיתולוגיות היוו השראה ואולי מטאפורה לסיפור הצלחה.
קולות שווים
נטע שפיגל, עמית פישביין, לילה מזל יינישן | כלים: אורית מסר-יעקבי - צ'לו | גדעון ברטלר – גיטרות | דורט פלורנטין – חליליות

יום ה' 19.9.24 בשעה 21:30 | ירושלים – גלריית "המפעל"
קדם קונצרט עם המשוררת והפובליציסטית מיה טבת דיין – בשעה 20:30

קונצרט זה יביא את הנשים שבעורף וגם את תפקיד הנשים בריפוי. שלוש זמרות בליווי נגני תזמורת הבארוק ירושלים יגישו רפרטואר של יצירות מקור ושל שירים פוליפוניים ממסורות עממיות חוצות זמן ומרחב. בשירי הלל, קינה, ריפוי וערש, תעלה דמות האישה המרפאת בעת מלחמה. היצירות שירכיבו את הקונצרט יהוו פסיפס מוסיקלי ממדינות אגן הים התיכון - מוסיקה ליטורגית ומוסיקה חילונית, כולל פרשנויות מקוריות לשירה ישראלית בראי התקופה.
ירושלים – גלריית "המפעל"
19/09/24
21:30
מוצרט: ילדת הפלא
גילי לופטוס (קנדה ישראל) – פסנתר פטישים

יום ג' 17.9.24 בשעה 20:00 | ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית

הפסנתרנית גילי לופטוס (קנדה-ישראל) ברסיטל שיבוצע על פסנתר פטישים ובוחן את המוסיקה של מוצרט דרך נקודת המבט של אחות הבכורה וכן של נשים נוספות בחייו. דרך המוסיקה שהלחין בהשראתן, ובליווי קריאה ממכתבים ומקטעי עיתונות מהתקופה, נכיר את עולמה הפנימי והעשיר של ילדת הפלא מריה אנה מוצרט (נאנרל) — אחותו הבכורה של וולפגנג אמדאוס, שתרה עימו בצעירותם את אירופה. גם נפגוש את מריה אנה — אימם האהובה של המוצרטים, אותה סעדו על ערש דווי, וכן את הזמרות אשר הפיחו רוח חיים באופרות אותן כתב. לופטוס, המתמחה בנגינה על פסנתר מוקדם, תציג את המוסיקה של מוצרט באור חדש ומרתק, באווירה השואבת השראה מאותם סלונים מוסיקליים אותם ביקרו שני ילדי הפלא - המפורסמים ביותר בתולדות המוסיקה המערבית.
ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית
17/09/24
20:00
"אהבתה של תרזה די-מון"
בביצוע אנסמבל לילך נעמי בורלא לוי – סופרן | עדי ברקובסקי – חליליות | אדם צ'פמן – ויולה דה גמבה | יונתן ברק – צ'מבלו

יום ד' 18.9.24 בשעה 17:00 | ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית

מחזור של 10 סונֶטות מאת יחזקאל בראון למילים פרי עטה של לאה גולדברג, על חייה ואהבתה הנכזבת של תרזה די-מון, אשת אצולה צרפתית מסוף המאה ה-16. המחזור הולחן והוקלט בתחילת שנות ה-60 ומאז לא בוצע בשלמותו. הביצוע לא זו בלבד שיחזיר את היצירה הישראלית החשובה הזו אל אור הזרקורים, אלא אף יעניק לה צליל "חדש-ישן", בהתאם לרוח תקופתה של גיבורת המחזור ובהתאם לרצונו של המלחין. לאורך התוכנית תשולב גם יצירתן של נשים אשר חיו ופעלו בצרפת של המאה ה-16 וטרם נשמעו בארץ – שירים וריקודים וירטואוזיים.
ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית
18/09/24
17:00
"הציפור הכחולה"
בביצוע אנסמבל נארי נעמי חסון – חליליות, יותם הרן – צ'לו, גיא פרדו – צ'מבלו

יום ד' 18.9.24 בשעה 20:00 | ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית

סיפור אגדה למבוגרים - ״הציפור הכחולה״ הוא סיפור האהבה הסוער של המלך שרמנט (King Charming) והנסיכה היפה פלורין. עם אמא חורגת מרשעת כמיטב המסורת, ומנה גדושה של קסמי פיות, זהו סיפורן של כל הצרות שנופלות על זוג האוהבים בדרכם למימוש אהבתם. הציפור הכחולה, אגדה שנכתבה על ידי הברונית ד’אולנואה בסוף המאה ה-17, היא מופת של ספרות נשית מתקופה שבה סופרות לא זכו להערכה רבה. בתכנית זו, אנסמבל נארי שוזר קטעים מהאגדה עם קטעים מוסיקליים מהבארוק הצרפתי (קופרן, פילידור, בלווה והמלחינה אליזבט ז'אקט דה לה גר), ומציג תכנית אינסטרומנטלית יפיפייה שלוקחת את הקהל למסע רגשי מרתק, כל הדרך אל הסוף הטוב.
ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית
18/09/24
20:00
הרצאה - ריפוי בין אימהות למלחמה
ד"ר מיה טבת דיין פרסמה רומן אחד, שלושה ספרי שירה, וספר מסות פמיניסטי. ספרה "אלף שנים לחכות" (כנרת, זמורה-ביתן, 2011) היה רב מכר וזכה לשבחי הביקורות. ספר שיריה "ויהי ערב, ויהי תוהו" (פרדס, 2015) – פואמה ארוכה לאמה שנפטרה, זכה בציון לשבח מטעם פרס קוגל לשירה. ספר שיריה השני "לאן שנצוף שם בית" ראה אור בראשית 2018 והוא הספר ה-30 בסדרת "כבר" של מוסד ביאליק. ספר שיריה השלישי "כדי להסתדר עם המצב", ראה אור ב-2021 בסדרת כבר, ספרה "פמיניזם כפי שלימדתי את בנותיי" ראה אור בשנת 2023 והוא מאגד בתוכו מסות ממואריות והגותיות על פמיניזם. על יצירתה זכתה טבת דיין בפרס היצירה ע"ש ראש הממשלה לוי אשכול לשנת 2018. שיריה פורסמו בעיתון הארץ, ידיעות אחרונות, ובכתבי עת רבים לשירה, תורגמו לאנגלית ולגרמנית ופורסמו בבימות שונות גם בחו"ל, ביניהן World Poetry Today, Rattle Magazine, Cagibi, Modern Poetry in Translation, Literary Review of Canada, Asymptote, הולחנו על-ידי מגוון יוצרים וכן השתתפו בתערוכות שונות ביניהן "שיחות עם אמי המתה" (תיאטרון תמונע, 2014), "נשים, תודעה, עוצמה 2" (אודיטוריום חיפה, 2015), "פרידה" (גלריה חנינא, 2016). בשנת 2023 נערכה תערוכה קבוצתית בהשתתפות 25 אמנים ואמניות שהגיבו ביצירותיהם לשירה של טבת דיין "לאן שנצוף שם בית".
ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית
19/09/24
20:30
יריד יוצרות ירושלמיות

 

 

היריד השנתי של פסטיבל "מכשפות?" חוזר! כבכל שנה, הפסטיבל יארח אומניות, יוצרות ובעלות מלאכה ומאפשר להן להציג ולשתף את הציבור בפעילות מגוונת – החל מציור, דרך מלאכת יד ומוצרים ועד אפייה ופריטי מרפא. היריד המגוון ילווה במוזיקה חיה בביצוע נועה שמר, עם הופעה של האנסמבל האנדלוסי של תיכון האקדמיה בירושלים
ירושלים – האולם הקאמרי, ימקא הבינלאומית
17/09/24
18:00